Nyheter

LOFOTEN 9
Fotografier & texter av Claes Grundsten 


Grafisk form Ning Bark
Översättning Martin Thomson
Redigering Åke Sidvall
Omfång 136 sidor
Format 280 x 270 mm
Utförande inbunden
Rek. ca pris 295 kr
ISBN 978-91-976852-2-1


Fotografen och författaren Claes Grundsten är välkänd och uppskattad för sina natur- och landskapsfotografier från hela världen. Han besökte Lofoten ett par gånger för länge sedan och har ofta drömt om att återvända. Det unika landskapet gjorde djupa intryck på honom.
 
I slutet av maj 2014 reste han tillbaka för att fotografera naturen, väl medveten om områdets oberäkneliga väder som i värsta fall kan medföra urusla fotoförhållanden. Men turen var med honom under denna resa och tack vare en sagolik lyckträff blev det en period med högtryck.
 
Efter nio intensiva dagar lämnade han området med ett överraskande rikt bildmaterial som sammanställts i dagboksform där dagbokstexterna, i kombination med de kronologiskt ord- nade bilderna ger en helhet som manifesterar Grundstens berättarstil i både bild och text. Boken är också den första bilderboken i färg- och svartvitt på över tjugo år som helt ägnas Lofoten, av en enskild fotograf.
 
Drygt 80 öar av växlande storlek räknas till Lofoten och Europaväg 10 leder vägtrafiken från fastlandet vid Raftsundet via broar och tunnlar ända ut till byn Å på Moskensøya, en sträcka på 23 mil medan fågelvägen bara är 10 mil. Grundsten är vanligtvis en vandrande fotograf men resan genom Lofotens landskap blev en kombination av förflyttning med bil dag för dag och uppehåll för övernattning och tillfälliga lokala utflykter.
 
Bilderna har kompletterats med en hel del fakta om naturen i Lofoten - konstnärernas och naturälskarnas sagoland i norra Norge. Resultatet är en inkännande skildring av Lofotens natur där avståndet ofta är förunderligt kort mellan kulturlandskapet och vildmarken.